V 98 domoch v Haniske pri Prešove majú zas veľkú vodu

05.06.2006 Prešov

Haniska 5. júna (TASR) - Obyvatelia 98 domov v obci Haniska pri Prešove majú vo svojich príbytkoch od poludnia nedele 4. júna zas veľkú vodu z rieky Torysa a...
Haniska 5. júna (TASR) - Obyvatelia 98 domov v obci Haniska pri Prešove majú vo svojich príbytkoch od poludnia nedele 4. júna zas veľkú vodu z rieky Torysa a do nej sa vlievajúcich potokov Sekčov a Delňa. Nie je to pre nich nič príjemné, ale s touto situáciou sa vyrovnávajú v posledných rokoch pomaly každoročne.

Stav ohrozenia v Haniske so 180 domami vyhlásili v nedeľu 4. júna o 6. hodine ráno. Evakuácia nariadená príslušnými orgánmi sa však nemusela uskutočniť.
Jeden z postihnutých Milan Gudza vidí problém v tom, že priepustný otvor pod mostom za dedinou je malý. Nedokáže pojať taký veľký objem vody. Kompetentní musia podľa neho urobiť ešte jeden tunel ako \"opatrenie, aby voda pretekala popod most\". Aj v nedeľu sa vlastne voda vrátila od mosta do obce. Najkritickejšia situácia bola už tradične asi v desiatich domoch na jednej ulici, ktorá je pár desiatok metrov od kritického bodu. Práve do týchto budov nebol možný prístup ani dnes na poludnie.
Gudza neskrýval rozčarovanie: \"Ani zátarasy sa nedávali. Ľudia starajte sa, \" dodal trpko. Predpokladá, že \"v polovičke júla - augusta znova môže prísť toto čudo a ešte väčšie\".
Starosta obce Ladislav Jambrich je trinásty rok vo funkcii a pri opakujúcich sa kritických situáciách si už zvykol, že je najväčším bleskozvodom nespokojnosti občanov. \"Myslia si, že som im mal dať deň vopred vedieť, aby sa pripravili na veľkú vodu, \" utrúsil nahnevane. Zistil si, že o 9. ráno v nedeľu 4. júna sa valilo Torysou 445 metrov kubických vody za sekundu, v Sekčovom ďalších 330 metrov kubických a o stave na Delni nemá informáciu. Každopádne bol to dvojnásobok toho, čo pojme spomínaný priepust, ktorý je projektovaný na 410 metov kubických za sekundu. \"Ide o klimatické zmeny, my sa tu medzi sebou hádame, riešime dôsledky, ale nie príčiny, \" poznamenal. Spomenul, že keď dakedy viac napršalo v Slánskych vrchoch, tak sa hladina Sekčova zdvihla, bola štyri - päť dní vysoká a potom sa vrátila do normálu. V nedeľu 4. júna sa z ničoho nič abnormálne zdvihla a dnes je Sekčov už úplne krotký.
Do Hanisky prišli dnes dobrovoľní hasiči z obcí Sedlice a Kendice a chystali sa pomôcť aj z obce Zlatá Baňa. \"Mám málo tých, čo čerpajú vodu z pivníc domov a chýba mi aj technika, \" dodal starosta. V 11 domoch majú navyše nepoužiteľné zdroje pitnej vody.
Haniska sa dostala do zoznamu prioritných preventívnych protipovodňových opatrení v SR. Približne tri kilometre dlhú hrádzu popri obci od Torysy majú postaviť za 30 mesiacov od marca 2007 za 93 miliónov Sk z kohézneho fondu Európskej únie. To by malo konečne vyriešiť vlečúce sa problémy.
Nikto však z obyvateľov nechce počuť, aby zbúral svoj dom postavený pár desiatok metrov od Torysy, naopak v tejto zóne pribudli ďalšie.
 

Vyberte región

mark